Ahoj, poradili byste mi někdo se zrušeným letem? Máme objednaný ten chybový tarif na Havaj PRG-LHR-LAX-OGG a teď mi došel mail od letušky, že máme zrušený let LAX-OGG a že si ho máme přebukovat. Jak byste mi doporučili postupovat, jaké mám možnosti? Nikdy jsem tohle nemusel řešit. Přikládám část toho mailu: Dobry den, Dopravce American air. Zrusil dne 11/02/2015 svůj let BA5187 z LAX do OGG. V tomto pripade je mozne let zmenit na odlet 10/02 ci 12/02/2015 z Prahy a nebo posunout odlet z LAX do OGG na 12/02/2015 rano. V přiade noclehu však dopravce ubytovani nehradi. Prosim kontaktujte nas co nejdříve pro dohodu náhradního spojeni. Dekuji Vam Díky za rady .

Zrušený let

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

Ano, každá aerolimka může letenky zrušit, ale tehdy se prodávaly letenky do Maroka, které vyhlásilo zákaz přicestování, takže bylo na 100% jasné, že se letenky zruší. A prodávaly se ještě nějaký čas poté, co byl zákaz přicestování vydán.

4 Citovat

Já ti nevím. FR to dobrovolně prodával. Troufnu si říct, že to nebyla žádná chyba. Sám nastavil pravidla, za jakých se to pak dalo změnit. Nikdo FR nenutil, aby měnil koupené destinace za Kanáry. Opravdu nikdo. Řekni mi tedy, kde vidíš nějaký problém. Osobně jsem si za dvě letenky nechal vrátit peníze a dvě nechal propadnout. Ale i kdyby to každý proletěl, není na tom nic špatného. Byla to politika FR, takže s morálkou to nemá nic společného. Právě díky podobným akcím nízkonákladovky jako je FR přežily, tudíž bych řekl, že každý, kdo si to v době covidu koupil, se naopak podílel na jejich záchraně :-).

Vidím, že nepochopení rozdílu co udělal Eda a těchto příkladů je tu pořád. No každému nebylo dáno při narození a někdo nechce chápat, aby sám před sebou nemusel přiznat, že se chová tak jak se chová.

 

4 Citovat

@niemandos & floodland: Já tady ani netvrdil, že Eda udělal něco správného. Ale že aerolinka udělala celkem velkou botu, když ponechala vouchery aktivní (to je skoro takový francouzský přístup) a že ti, co ho kamenují by si měli zamést před vlastním prahem. Využití zcela jasné chybovky v eko, bizu nebo efku taky pro mě není zrovna morálně košér. Protože někdo na straně aerolinky si to pak odnese. Jen se na mě sesypala vlna protestů, že např. 700 € nemusí být chybová cena. Někdo nepochopil například. Dobře. Tak např. za euro z Londýna do San Francisca v business. U lowcostů se jasně podnákladová a chybová cena určuje hůře, protože většina z nich stále prodává od 9,99 € nebo 1 € (Volotea), ale u klasické aerolinky se to ještě jakž takž odhadnout dá.

Samozřejmě, aerolinka v tom vztahu bývá ta, co kope za silnější tým. Tak si občas do ní taky kopnu a vezmu třeba chybovku.

1 Citovat

Mıchal napsal(a):

floodland: Jestli je to na mě, tak netvrdím, že koupení letenky za chybnou cenu je krádež. Jen že to je v rozporu s dobrými mravy. Protože víš, že business class např. za 700 euro se neprodává ani v akci, skoro jistě pod naklády a že někdo udělal chybu a že až se to provalí, tak zsi to odnese padákem, uhrazením škody nebo minimálně ztrátou prémií.

pod naklady se prodava dost vyznamna cast letenek .

to by v rozporu s dobrymi mravy byla koupe velke casti letenek u ryanairu a podobnych. a i velka cast “akci” klasickych aerolinek.

takze mluvit o tomhle jako o v rozporu s dobrymi mravy, je malinko nesmyslne.

3 Citovat

Já netvrdím, že Eda to udělal správně. Jen si myslím, že s tím Ryanem to byl od těch, co to využili prostý kalkul a využili určitou chybu systému. Kdyby ti lidi byli tak křišťálově morální, tak by si ty levné letenky nekoupili.

3 Citovat

Porovnávat to s tou situací ryanairu a Maroka je totální blbost. Ryanair prodával letenky, my je nakoupili a pak si nechali naprosto oficiálně posvětit změnu. Všechno proběhlo oficiálními cestami, o všem ryanair věděl. Nebyla to žádná chyba systému. Nevyužili jsme vrácení peněz + voucher, nic takového.

2 Citovat

@Michal: Nikdo si před vlastním prahem zametat nepotřebuje. Takže ty vlastně Edu ještě obhajuješ tím, že to udělal proto, že to aerolinka chybně umožnila a on si toho nemusel všimnout. Zajímavý přístup. On to ale udělal proto, že cíleně PORUŠIL pravidla při odškodnění.

1 Citovat

@floodland: Zase mi vkládáš do úst, spíš klávesnice, to, co jsem nenapsal.

Edu neobhajuji. Porušil pravidla? Ano. Porušil je, ale až po vyplacení kompenzace? Ano. Proč to bylo možné? Někdo u Air Canada to po$ral a nedeaktivoval vouchery, co měl udělal. Zmenšuje to Edovu chybu? Ne. Je to v rozporu s pravidly pro kompenzace? Nevím. U nich se píše, že nesmí přijmout voucher. On ho nikdy oficiálně nepřijal. Spíš to vypadá jako bezdůvodné obohacení, ale... O tom se tu ani nechci bavit.

Zajímavé mi to moralizování připadá od lidí, co aktivně vyhledávají (nebo vyhledávali) značně nižší ceny prémiových letenek, než jsou v normě, u kterých ví nebo aspoň tuší, že vznikly jen chybou lidského nebo technického faktoru. To není zrovna obdivuhodná morálka. Protože za ten kiks v systému si to vždy někdo slízne. A čím víc prodaných letenek, tím je to pro něj větší průšvih.

Dávám si sám sobě ban a do tohoto topicu napíšu nejdřív zítra. To nemá cenu. Já o koze a ty o voze.

2 Citovat

@Michal: Asi se shodneme na tom, že správné by bylo přijmout odškodnění a o vouchery se nestarat. To se ale nestalo. Takže zcela jasné bezdůvodné obohacení plus porušení podmínek při žádosti o odškodnění. Ale to není nic, co by mě překvapovalo. Vidím to okolo sebe dnes a denně.

 

1 Citovat

Když pominu případ Edy a budeme se bavit o hranicích lidské morálky, co je a co už není košer - líbí se mi ten příměr s Ryanairem kdy lidé tady nakupovali i po desítkách spekulativně ty letenky do Maroka za babku a potom volali po čertech ďáblech až natrefili na "správného" agenta, který jim umožnil změnu třeba zrovna na ty Kanáry o Velikonocích. Jeden to tu propagoval a radil a byl tu svého času za největšího borce a každý mu tu děkoval. Jaká byla tady hranice mezi ještě morálkou a už vychcanosti... Jedna, dvě letenky nebo 10? 

9 Citovat

Co bylo morálně špatně na letenkách za 5 euro, fakt nevím. 🙃

Naopak oba případy vidím jako 'selhání' korporátu, který prostě nemá rozlišovací schopnost toto řešit. A ono je to tak správně, jsou v životě věci, které je lepší neřešit a dělat místo nich něco jiného. Divím se kolik lidí o hodně starších než já toto v životě neaplikuje. 

3 Citovat

Fakt nevím, jestli tady půlka lidí nevidí ty rozdíly. Když Ryan prodá oficialně letenku za 5 éček a pak mi to oficiálně změní na jinej let, tak to přece není proti žádnýmu předpisu. 

Ale když je oficiálně daný, že mám kompenzaci buď voucherem, nebo hotovostí, a já využiju oboje, tak ten předpis přece vědomě porušuju. 

A ještě k těm errorům. Jak tady někdo říkal, to mám jako u každý letenky zjišťovat, jestli není špatně naceněná? Když cokoliv kupuju, tak mi je jedno jestli na tom prodávajcí vydělá nebo ne, a kdo tam za to může. Nebo v Kauflandu chodíte za manažerem, jestli ta marže na máslo v akci je dostatečná, aby to bylo morálně v pořádku?

To bych si přece nemohl koupit žádnou lowcost letenku. 

9 Citovat

Ryan oficiálně měnil lety na výrazně dražší a jsou s tím ok. Evidentně jim to je jedno. 

AC poslal oficiálně voucher i kompenzaci a jsou s tím ok. Evidentně jim to je jedno. 

3 Citovat

Proto mas v kauflandu omezeni abysis koupil jen 5 kusu masla za den a ne 500kg. 

Tohle me fascinuje… jednu levotu tu pulka lidi poplive a pochcije a druhou do krve brani.-) Aneb ja znam svy prava… kdyz aerolimka nabizi letenku za 5eur, tak mam preci pravo si koupit treba 200 letenek. No ne? I tuto levotu jsem vyuzil a zakoupil 3 letenky… z toho jednu sem zmenil na velikonce a jinou do Jordanska.-) 

1 Citovat

Chjo. Vy, co jste si koupili levnou letenku a pak jste si ji přebukovali, když byla zrušená, jste žádný předpis, zákon, či cokoliv jiného neporušili. Ale chápete, že tu možnost přebukování vám dává Ryanair, pro případ, že si koupíte letenku tam, kam chcete letět a letenka je pak zrušená. Ale ne, že dopředu víte (nebo s pravděpodobností hraničící s jistotou tušíte), že lety budou zrušené a vy si nakoupíte spoustu levných letenek s vidinou, že je změníte na významně dražší. Tomu se říká ojeb. A když chcete moralizovat, tak se distancujte i od tohoto. A znovu opakuji, teď neřeším Edu.

7 Citovat

Pojdme se vratit radsi do diskuze o Denise… tohle uz me nebavi

1 Citovat

@zagloba  preco by  ten Ryanair mal byt ojeb.? Predavali letenky este 2, alebo 3 dni po tom, co uz vsetky ostatne aerolinky lety porusili. Cize bolo jasne, ze tie lety sa zrusia...Takze napr. ja som zopar nakupil s tym, ze bud to vyjde, alebo pridem o prachy. Ano, a potom som 5€ letenku zmenil na prazdninove Kanary v predajnej cene 250€ ow. Co bol na tom ojeb, a nemoralne?

0 Citovat

Ojeb to možná trošku může být, na druhou stranu Ryan roztáhnul nohy a ještě koupil lubrikant.

Na začátku zimy 2020 Ryan dokonce prodával letenky za €5 den před odletem, žádné lety zakázané nebyli, jen jsme všichni seděli doma. Hodinu před odletem přišel email o zrušení. To taky nebylo úplně fér, prodávat něco o čem vím, že zruším. Naštěstí přebookovali na jinou destinaci a vysoudil jsem z nich i kompenzaci. Ano, možná ojeb, ale jebou obě strany podobně jak naši filipínští dobrodruzi. 

Nastavím-li špatně pravidla může za to tvůrce pravidel, ne ten kdo se podle nich potom chová. 

4 Citovat

Rohlík mi nabídnul (jen tak), že mám zdarma dopravu bez omezení výše objednávky, je ojeb když jsem si objednal jen jeden nanuk? Neměl jsem zavolat na help desk, abych se s nima poradil jak moc se jim to vyplatí? 😂

3 Citovat

To je fakt zajímavý, jak má každej ty hranice jiný a mám z toho pocit, že když je ten ojeb v můj prospěch, tak svoje hranice trochu posunu, ale běda pokud ten ojeb využil někdo druhej. 

To už můžeme hrát i se scénářem, že AC poslalo voucher a myslelo, že bude vyřešeno. Eda voucher nechtěl, tak poslali i kompenzaci. To, že předtím poslali nějakej voucher jim je buď úplně jedno a nestojí za to ho rušit nebo ho nechali schválně jako bonus/omluvu/prozákaznický přístup. 

Oni sice musí dodržovat zákony/předpisy/nařízení, ale nikdo jim nezakazuje jít nad rámec.

6 Citovat

Akorát Eda nevysvětlil, proč nedostal plnou kompenzaci (3x600€). Nechtělo by to ještě trochu ošéfovat, ať místní moralisti puknou?

1 Citovat

Mozno preto zostali tie vouchery aktivne... Mna to dnes tiez napadlo, ze to nejak nesedi. Kazdpopadne to tu nikomu nevadilo, a vsetci len moralizuju.

0 Citovat

Samej svatej tady. Dopravci využívaj každou šanci, jak z lidí vyždímat něco navíc (např. skrz nesmyslný rules v jejich T/Cs jako kdo vystoupí dřív, měl by nám ještě zaplatit, kdo něco neproletí (a my díky tomu ušetříme), tomu všechno zrušíme, ať se napakujem ještě víc), pomalu za každou mikinu navíc vás chtěj stáhnout, takže člověk za každou chybu svinsky platí, a když udělaj chybu oni, tak ji samozřejmě nevyužijete, abyste si ty jejich levárny trochu vybrali zpátky? Moje T/Cs říkají, že mám voucher, zkusím ho.

Oni se taky neptaj, když vám na prošvihnutým přestupu zruší celou letenku. Mně se třeba do tohohle s AC jít nechtělo, páč tam je malý riziko, že to zrušej, což je dost inconvenient, ale když na to má někdo koule a zkusí rozšířit možnosti využitelného, fandím mu. Až budou oni hrát fér, můžem se bavit o morálce.

Jediná chyba, kterou Eda udělal, je, že si to nenechal pro sebe (aspoň než to proletí), a teď se mu trochu zvýšilo riziko, protože u závistivců jeden nikdy neví, co kde budou šířit.

 
11 Citovat

Rekl brum z AL😂

0 Citovat

Od vymaštěnýho Bruma žádnou jinou odpověď nečekám. Takže jenom doplňuji, že koupí letenky souhlasíš s T/C a je jenom tvůj problém, že si je nečteš. Požadavkem na odškodnění se dopouštíš podvodu. Já mezi tím rovnítko nevidím. 

1